Algemene informatie jeugd

Welkom op de jeugdafdeling van WTC Woerden!

Sinds de oprichting van WTC Woerden in 1975 hebben al veel jeugdrenners en –rensters met succes in de kleuren blauw/rood/wit gereden. Wij zijn actief in een aantal verschillende disciplines binnen de wielersport, onder meer: wielrennen op de weg, baanwielrennen en veldrijden. We streven naar een goede balans tussen prestatiegericht sporten en gezellig en sociaal bezig zijn. Plezier staat altijd voorop!

In de zomerperiode wordt er op de weg gereden. De WTC wielerbaan ligt naast het clubhuis “Sur-Place”, rondom de tennis- en hockeyvelden. In de winter wordt er aan veldrijden gedaan in het Wijkpark Molenvliet, achter het clubhuis.

Onze vereniging heeft ruim 60 jeugdleden. Ook al lijkt de sport individueel, het is toch een ‘team’ waarin jij ook deelneemt. Er wordt dan ook op jouw inzet en sportiviteit gerekend, uiteraard op onze eigen wielerbaan, maar ook elders. Het is daarom belangrijk dat je niet alleen traint maar ook aan wedstrijden meedoet.

Ook van de ouders/verzorgers verlangen we inspanningen bij het samen uitvoeren van taken die onvermijdelijk zijn. Meehelpen bij wedstrijden en de voorbereiding daarvan, verder denken we aan bestuursfuncties, vervoer, parcoursbeveiliging etc. Ouders, wij rekenen dus op uw inzet en bereidwilligheid. Zonder hulp kan de jeugd niet fietsen.

De jeugd wordt door een enthousiaste groep trainers begeleid. Zij worden hierin bijgestaan door jeugdbegeleiders en ervaren wielrenners. Wielrennen kan vanaf het jaar waarin je 8 wordt, je zit dan in categorie 1. Elke volgende leeftijdsgroep komt een categorie hoger uit. Categorie 7 is 14 jaar oud.
Lijkt het je wat? Je bent welkom eens te komen meetrainen, ook als je nog geen racefiets hebt. Dan bestaat de mogelijkheid van een leenfiets gebruik te maken.

Jeugdcommissie:

De jeugdcommissie bestaat uit de volgende leden;


Bernadette de Vos,
Bram Brouwer,
Ayan Dijkstra,
Bernie Beiboer
En is te bereiken via: jeugdwielrennenwtcwoerden@hotmail.com En natuurlijk mag je ons gewoon aanschieten tijdens wedstrijden en voor en na trainingen.

Meer informatie
Training en wedstrijden cross-seizoen

Tijdens het cross-seizoen wordt op dinsdagavond gecrosst in Wijkpark Molenvliet. Er wordt in groepen getraind. De groepsindeling wordt gebaseerd op leeftijd en ervaring. De trainer bepaalt in welke groep je rijdt. Je vaardigheden worden continu in de gaten gehouden, zodat je bij de nodige progressie doorstroomt naar een volgende groep.

Naast de trainingen op dinsdag, wordt er op zaterdag nog de ZMC (zaterdag middag competitie) georganiseerd. Dit zijn laagdrempelige, voor meer lid toegankelijke, wedstrijdjes, waar je met en tegen je trainingsmaatjes strijdt voor de overwinning. Superleuk om je verder te ontwikkelen op het gebied van de cyclocross.

Wil je nog meer dan kan je ook gaan deelnemen aan de Hans van de Hengel competitie (ook wel Midden Nederland Competitie). In deze competitie (st)rijdt je in de 7 verschillende KNWU jeugdcategorieen met en tegen leeftijdsgenootjes. Ook dit is een voor iedereen toegankelijke competitie. De meeste HvdH wedstrijden zijn op zondag bij verschillende wielrenverenigingen ( op maximaal 1 uur rijden van Woerden, dank aan; Veenendaal, Ede, Hilversum, Amersfoort), waaronder ook vaak 2x in Woerden.

Een verdere vervolgstap is dan eventueel deelnemen aan landelijke wedstrijden, maar hier kunnen de WTC trainers prima adviseren.

Huurfietsen

Voor jeugdleden die het wielrennen of veldrijden graag eens willen proberen, heeft WTC Woerden de beschikking over een aantal racefietsen en crossfietsen. Deze kunnen 3x gratis geprobeerd worden en daarna kunnen ze 1x voor een bepaalde periode (ca 3 maanden) gehuurd worden. Op deze manier bestaat de mogelijkheid kennis te maken met het wielrennen zonder op voorhand een grote investering als aanschaf van een racefiets en/of crossfiets te hoeven doen. Na de huurperiode wordt je geacht zelf voor een fiets te zorgen. Kosten van huurfiets zijn 25 euro per maand. Voor klein onderhoud en schoonmaken (!) van de fiets dient zelf zorg gedragen te worden.

Clubkleding

WTC Woerden heeft een eigen clubtenue in de kleuren rood, blauw en wit. Ook hebben we een aantal clubsponsors die natuurlijk op de clubkleding terug te vinden zijn. Alle jeugdleden ontvangen een starterset. Deze set bestaat uit een shirt met lange mouw, een short met korte mouw en een korte broek. Additionele kleding zoals een lange broek of een trainingsjack kan separaat worden aangeschaft. Van alle renners wordt verwacht dat zij altijd in de clubkleding rijden, zowel tijdens wedstrijden als tijdens trainingen. Naast fietskleding moet je zelf nog voor andere dingen zorgen zoals fietsschoenen, een goede helm en handschoenen.

Materiaal

Op wat voor soort fiets rijd je zoal? Bij wegwedstrijden wordt gebruik gemaakt van een klassieke racefiets. Het verzet (versnelling) wat je maximaal mag trappen is aan regels onderhevig. De versnellingen die standaard op een nieuwe racefiets zitten zijn vaak te zwaar voor wat een jeugdrenner mag gebruiken. Dit moet dan worden aangepast. Hieronder vindt je een tabel met daarin de per categorie toegestane verzetten. Deze regel is ter bescherming van de jeugdrenner en om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.  In het veldseizoen wordt er gecrosst op een cyclocrossfiets of veldrijfiets. Je kunt ook met een mountainbike meedoen. Ook hier gelden regels voor de versnellingen. Je kunt een nieuwe fiets kopen maar een gebruikte fiets van iemand overnemen is soms ook een goed alternatief. Let er wel op dat de maat goed is, en hou daarbij tevens in het achterhoofd dat een jeugdrenner vaak snel groeit. Het is belangrijk je fiets in goede conditie te houden. De meeste dingen kun je zelf in de gaten houden. Banden moeten voldoende profiel hebben. Ook is bandenspanning belangrijk. Koop een goede pomp met metertje. Op de weg is een luchtdruk van 6-7 bar geschikt. Maar in het veld rij je met een veel lagere bandenspanning om goed grip te hebben. Vaak minder dan 3 bar!. In het veld wordt je fiets altijd behoorlijk smerig. Het beste is om de modder er zo snel mogelijk weer af te halen, bij voorkeur met een hogedrukspuit. Zorg er voor dat de draaiende delen snel weer van vet of olie worden voorzien. Met name je ketting moet goed gesmeerd lopen. Een piepende ketting schreeuwt om olie. Let verder op andere slijtagedelen zoals remblokjes. Deze moeten op tijd worden vervangen. Is de afstelling van stuur en zadel nog goed? Aan het begin van het nieuwe seizoen kan je zadel vaak weer een stukje omhoog.

Meer informatie over de toegestane verzetten;

https://www.knwu.nl/kenniscentrum/reglementen/verzetten

Meer KNWU reglementen

https://www.knwu.nl/storage/2017/05/Titel-20-Reglement-Jeugdwielrennen-2018.pdf

soorten wedstrijden

Er zijn grofweg drie soorten jeugdwedstrijden: WTC clubwedstrijden, interclub wedstrijden en landelijke wedstrijden. Tijdens het wegseizoen worden op woensdagavond en tijdens het cross-seizoen op zaterdagmiddag door WTC clubwedstrijden georganiseerd. Dit zijn eenvoudige wedstrijden waar je zoveel mogelijk aan meedoet. Ideaal om de basisvaardigheden van het wielrennen te leren. Dan is er zowel op de weg als in het veld de Midden Nederland Competitie. Dit is een competitie van 10 tot 15 wedstrijden, verreden bij de verschillende verenigingen in de regio Midden Nederland, waar WTC Woerden ook deel van uitmaakt. Verder draaien wij in de zomer mee met de Interclub wedstrijden. Deze wedstrijden worden voornamelijk bij clubs uit Noord-Holland georganiseerd. Zowel de Midden Nederland als Interclub wedstrijden hebben een laagdrempelig karakter en dienen in die zin als een ideale opstap naar landelijke wedstrijden. Deelname aan landelijke wedstrijden is de volgende stap. Het niveau is bij deze wedstrijden wat hoger; en er staan vaak meer deelnemers aan de start. Met de nodige ervaring kun je hier prima meerijden.

De wedstrijd

Zorg dat je op tijd aanwezig bent. Een half uur voor aanvang is echt noodzakelijk. Vaak moet je in de kantine een rugnummer ophalen en wil je nog even het parcours verkennen!

Aanmoedigen van je clubgenoten is absoluut niet verboden! Ook is het prettig om samen op een plaats bij het parcours te staan. Dat is voor de deelnemers plezierig, een soort thuishaven dat saamhorigheid aangeeft. Hou de aanmoedigingen altijd positief en stimulerend. Iedereen heeft wel eens een mindere dag en niet iedereen kan nu eenmaal even hard rijden. Bij sommige gevallen van pech (bijvoorbeeld in het zicht van de jury de ketting eraf of een valpartij) wordt een ronde vergoeding gegeven. Moet je echt de wedstrijd staken, dan moet je je afmelden. Dit doe je door langs de jury te gaan en je hand op te steken. Of je gaat even direct na het afstappen naar de jury om dit te melden. Natuurlijk komen verreweg de meeste renners gewoon over de finish. Zorg er dan wel voor dat je je handen aan het stuur hebt! Als je de wedstrijd wint: geen twee handen juichend omhoog want dan gaat de jury over tot diskwalificatie, zeer zeker als het gebeurt bij een massasprint. Veel te vaak leidt het namelijk tot fikse valpartijen. Ook niet één hand los, bij jeugd geldt: hou je handen aan het stuur. De prijzen, ja daar fiets je tenslotte naast de lol ook een beetje voor. Hoeveel prijzen er zijn, verschilt per wedstrijd. Altijd drie voor de eerste drie (podium)plaatsen. Maar de prijzenverhouding ligt ongeveer één op de vijf (soms één op de vier) inschrijvers. Dus als er 20 renners zijn, zijn er vier en soms vijf prijzen. Doe je best! Prijswinnaars moeten zich direct na afloop van de wedstrijd melden bij de jury voor de huldiging. Na de wedstrijd meteen weer je trainingsjack aan, rugnummer schoonmaken en inleveren in de kantine. Je krijgt dan je licentie terug en soms een herinnering (vaantje, petje of iets dergelijks). Na afloop van de wedstrijd altijd douchen en droge kleren aantrekken.

WTC Woerden

Heb je een berichtje, met foto, voor op de website?
Neem contact met ons op!:

Webmaster@wtcwoerden