Algemene informatie raceafdeling

Welkom bij de raceafdeling van wielervereniging WTC Woerden, actief op de weg, in het veld en op de baan.

WTC Woerden beschikt over een eigen wielerbaan (950 mtr) rondom de sportvelden van sportpark Cromwijck. Tevens wordt er gebruik gemaakt van een crossparcours in het naastgelegen wijkpark Molenvliet. Beide locaties liggen naast het clubgebouw. Deze unieke locatie maakt het mogelijk een grote variatie aan crossparcoursen uit te kunnen zetten, van gemakkelijk tot zeer selectief in combinatie met variërende hoogteverschillen.

Voor de baansport wordt frequent gebruik gemaakt van verschillende wielerbanen in Nederland. Met name het Velodrome in Amsterdam wordt vaak bezocht.

Het wegseizoen loopt globaal van maart tot oktober. In deze periode nemen de leden deel aan een groot aantal landelijke wegwedstrijden. WTC Woerden organiseert zelf de Woensdag Avond Competitie (WAC) op de wielerbaan met dagwinnaars en een eindklassement.

Het veldseizoen begint eind september en loopt door tot begin februari. Op dinsdagavond is er een vaste clubtraining. De trainingslocatie in het wijkpark wordt dan door een team van vrijwilligers van verlichting voorzien. Gedurende deze periode wordt er eveneens een clubcompetitie verreden. Deze wedstrijden vinden plaats op zaterdagmiddag. Ook hier wordt aan het einde van het seizoen een eindklassement opgemaakt.

Meer informatie:

Trainingen

Tijdens het weg- en cross-seizoen wordt op dinsdagavond op het wegparcours of in het Wijkpark de jeugdtraining georganiseerd. Er wordt in groepen getraind. De groepsindeling wordt gebaseerd op leeftijd en ervaring. De trainer bepaalt in welke groep je rijdt. Je vaardigheden worden continu in de gaten gehouden zodat je bij de nodige progressie doorstroomt naar een volgende groep. De oudere jeugdrenners werken ’s zomers hun training onder begeleiding af op de openbare weg. Tevens trainen de oudere renners in de zomer ook op de donderdagavond.

Huur fietsen

WTC Woerden heeft de beschikking over een aantal racefietsen die gedurende een bepaalde periode aan leden verhuurd kunnen worden. Op deze manier bestaat de mogelijkheid kennis te maken met het wielrennen zonder op voorhand een grote investering als aanschaf van een racefiets te hoeven doen. Na de huurperiode wordt je geacht zelf voor een fiets te zorgen.

Clubkleding

WTC Woerden heeft een eigen clubtenue in de kleuren rood, blauw en wit. Ook hebben we een aantal clubsponsors die natuurlijk op de clubkleding terug te vinden zijn.
Aan alle jeugdleden wordt tegen een speciale prijs een set clubkleding ter beschikking gesteld. Deze set bestaat uit een koerstrui korte mouw en een koersbroek. Additionele kleding zoals een lange broek of een trainingsjack kan separaat worden aangeschaft. Van alle renners wordt verwacht dat zij altijd in de clubkleding rijden, zowel tijdens wedstrijden als tijdens trainingen.
Naast fietskleding moet je nog voor andere dingen zorgen zoals fietsschoenen, een goede helm en handschoenen.

Materiaal

Op wat voor soort fiets rijd je zoal? Bij wegwedstrijden wordt gebruik gemaakt van een klassieke racefiets. Het verzet (versnelling) wat je maximaal mag trappen is aan regels onderhevig. De versnellingen die standaard op een nieuwe racefiets zitten zijn vaak te zwaar voor wat een jeugdrenner mag gebruiken. Dit moet dan worden aangepast. Hieronder vindt je een tabel met daarin de per categorie toegestane verzetten. Deze regel is ter bescherming van de jeugdrenner en om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.  In het veldseizoen wordt er gecrosst op een cyclocrossfiets of veldrijfiets. Je kunt ook met een mountainbike meedoen. Ook hier gelden regels voor de versnellingen. Je kunt een nieuwe fiets kopen maar een gebruikte fiets van iemand overnemen is soms ook een goed alternatief. Let er wel op dat de maat goed is, en hou daarbij tevens in het achterhoofd dat een jeugdrenner vaak snel groeit.
Het is belangrijk je fiets in goede conditie te houden. De meeste dingen kun je zelf in de gaten houden. Banden moeten voldoende profiel hebben.
Ook is bandenspanning belangrijk. Koop een goede pomp met metertje. Op de weg is een luchtdruk van 6-7 bar geschikt. Maar in het veld rij je met een veel lagere bandenspanning om goed grip te hebben. Vaak minder dan 3 bar!. In het veld wordt je fiets altijd behoorlijk smerig. Het beste is om de modder er zo snel mogelijk weer af te halen, bij voorkeur met een hogedrukspuit. Zorg er voor dat de draaiende delen snel weer van vet of olie worden voorzien. Met name je ketting moet goed gesmeerd lopen. Een piepende ketting schreeuwt om olie. Let verder op andere slijtagedelen zoals remblokjes. Deze moeten op tijd worden vervangen.
Is de afstelling van stuur en zadel nog goed? Aan het begin van het nieuwe seizoen kan je zadel vaak weer een stukje omhoog.

Soorten wedstrijden

Er zijn grofweg drie soorten jeugdwedstrijden: WTC clubwedstrijden, interclub wedstrijden en landelijke wedstrijden.
Tijdens het wegseizoen worden op woensdagavond en tijdens het cross-seizoen op zaterdagmiddag door WTC clubwedstrijden georganiseerd. Dit zijn eenvoudige wedstrijden waar je zoveel mogelijk aan meedoet. Ideaal om de basisvaardigheden van het wielrennen te leren. Dan is er zowel op de weg als in het veld de Midden Nederland Competitie. Dit is een competitie van 10 tot 15 wedstrijden, verreden bij de verschillende verenigingen in de regio Midden Nederland, waar WTC Woerden ook deel van uitmaakt. Verder draaien wij in de zomer mee met de Interclub wedstrijden. Deze wedstrijden worden voornamelijk bij clubs uit Noord-Holland georganiseerd. Zowel de Midden Nederland als Interclub wedstrijden hebben een laagdrempelig karakter en dienen in die zin als een ideale opstap naar landelijke wedstrijden.
Deelname aan landelijke wedstrijden is de volgende stap. Het niveau is bij deze wedstrijden wat hoger; en er staan vaak meer deelnemers aan de start. Met de nodige ervaring kun je hier prima meerijden.

De wedstrijd

Aanmoedigen van je clubgenoten is absoluut niet verboden! Ook is het prettig om samen op een plaats bij het parcours te staan. Dat is voor de deelnemers plezierig, een soort thuishaven dat saamhorigheid aangeeft.
Bij sommige gevallen van pech (bijvoorbeeld in het zicht van de jury de ketting eraf of een valpartij) wordt een ronde vergoeding gegeven. Moet je echt de wedstrijd staken, dan moet je je afmelden. Dit doe je door langs de jury te gaan en je hand op te steken. Of je gaat even direct na het afstappen naar de jury om dit te melden. Natuurlijk komen verreweg de meeste renners gewoon over de finish. Zorg er dan wel voor dat je je handen aan het stuur hebt! Als je de wedstrijd wint: geen twee handen juichend omhoog want dan gaat de jury over tot diskwalificatie, zeer zeker als het gebeurt bij een massasprint. Veel te vaak leidt het namelijk tot fikse valpartijen. Ook niet één hand los, bij jeugd geldt: hou je handen aan het stuur.De prijzen, ja daar fiets je tenslotte naast de lol ook een beetje voor. Hoeveel prijzen er zijn, verschilt per wedstrijd. Altijd drie voor de eerste drie (podium)plaatsen. Maar de prijzenverhouding ligt ongeveer één op de vijf (soms één op de vier) inschrijvers. Dus als er 20 renners zijn, zijn er vier en soms vijf prijzen. Doe je best!
Prijswinnaars moeten zich direct na afloop van de wedstrijd melden bij de jury voor de huldiging. Na de wedstrijd meteen weer je trainingsjack aan en lever je je rugnummer in bij de jeugdleider die ze dan weer inlevert bij de organisatie in de permanence. Of je kunt het nummer zelf inleveren. Je krijgt dan je licentie terug en soms een herinnering (vaantje, petje of iets dergelijks).
Na afloop van de wedstrijd altijd douchen en droge kleren aantrekken.

Heb je een berichtje, met foto, voor op de website?
Neem contact met ons op!:

Webmaster@wtcwoerden.nl