Race

Cycloteam 2018 en sportcommissie van WTC Woerden

1 november 2017

main

Race

Cycloteam 2018 en sportcommissie van WTC Woerden

1 november 2017

In 2017 is WTC-Woerden gestart met het Cycloteam. Een team voor competitieve sportklasse- en amateur-renners.

Het Cycloteam rijdt wegwedstrijden. Door middel van persberichten, een presentatie en fotosessie is hier ruchtbaarheid aan gegeven. Na het eerste jaar wordt de stand van zaken beoordeeld. Om het functioneren van het Cycloteam te evalueren heeft het bestuur van WTC-Woerden de sportcommissie ingesteld. Naast de evaluatie is de sportcommissie belast met het formuleren van het beleid en de samenstelling van het Cycloteam voor 2018. De sportcommissie bestaat uit Peter van Dieën, Gerard Bouwman, Marien Groenendijk, Erwin Rijnders en Barend Verhagen.

Oprichting van het Cycloteam is belangrijk geweest voor de WTC-Woerden. Door de komst van het team is het aanbod van training en overige activiteiten op gebied van wegwielrennen beter gestructureerd. Competitieve wielrenners vinden (extra) steun bij elkaar en bij de WTC-Woerden. Het Cycloteam geeft renners de kans om gezamenlijk wedstrijden te rijden en zich in een uitdagende omgeving voor te bereiden. Ook de nieuwelingen en junioren nemen (aangepast) deel aan de training van het Cycloteam. Cycloteam-renners hebben beter contact met elkaar over training, bezoek aan wedstrijden en geleverde prestaties. Het kledingpakket heeft een upgrade gekregen. Gezamenlijke deelname aan activiteiten en onderlinge overdracht van kennis en vaardigheden kan beter, maar het begin is er. De sportcommissie beoordeelt de ontwikkelingen rond het Cycloteam in het wegseizoen 2017 als zeer positief voor de raceafdeling van WTC-Woerden.

Met het Cycloteam wordt deelgenomen aan wedstrijden. Naast wedstrijden bij de KNWU wordt in het buitenland en bij andere wielrenfederaties gereden. In 2017 zijn er door Cycloteam-renners 35 podium plaatsen gescoord waarvan 15 overwinningen. De ronden van Woerden en Oudewater waren, naast Haspengouw (België), Districtskampioenschap en Groeistad klassieker, de hoogtepunten.

Op grond van deelname aan training en wegwedstrijden wil de sportcommissie doorgaan met 7 renners van het huidige team. In 2018 zal het team versterkt worden met enkele renners die voorheen bij andere verenigingen hebben gereden. Bij aanvang van het wegseizoen 2017 is gestart met 16 renners. In de loop van 2017 hebben zich 3 renners teruggetrokken. Anderen hebben niet noemenswaardig aan wegwedstrijden en training deelgenomen. Prioriteitstelling, gebrek aan tijd en/of ambitie was vaak de reden. Werk, gezin en studie brengen een aanzienlijke belasting met zich mee. In combinatie met de wielersport kan frictie ontstaan. De sportcommissie heeft oog voor de belasting die deelname aan wielerwedstrijden met zich meebrengt en begrip voor renners die moeite hebben om het wielrennen te combineren met de overige verplichtingen. Renners, die in 2018 geen deel meer uitmaken van het Cycloteam, wil de sportcommissie bedanken voor hetgeen zij hebben bijgedragen. Zij blijven deel uitmaken van de race-afdeling en hebben op grond hiervan de gelegenheid om deel te nemen aan wedstrijden (individueel) en training. De training van de race-afdeling is toegankelijk voor iedereen, die het niveau aan kan. Graag zou de sportcommissie meer (jonge) WTC-Woerden leden zien die de durf hebben om deel te nemen aan de training en de Midden-Nederland Competitie (MNC) wedstrijden. Op grond van deze deelname kunnen zij in aanmerking komen voor een plaats in het Cycloteam.

Voor de goede orde benadrukt de sportcommissie dat de race-afdeling door sponsoren in de gelegenheid wordt gesteld om, tegen aantrekkelijke voorwaarden, in clubkleding wedstrijden te rijden en te trainen. Naar deze sponsoren toe hebben wij de verplichting om in de verstrekte kleding te rijden. Dat is ook van toepassing voor de renners die het Cycloteam hebben of zullen verlaten en lid blijven van de race-afdeling.

De sportcommissie vindt gezamenlijke deelname aan training en wedstrijden belangrijk. Voor de presentatie van het Cycloteam én de WTC-Woerden is het beter om met meerdere renners in dezelfde wedstrijd te rijden in plaats van verspreid over diverse wedstrijden. Dat geldt in het bijzonder voor wedstrijden in de regio. Er zal een lijst opgesteld worden van de wedstrijden in 2018 waarin de renners van het Cycloteam geacht worden te rijden. In principe zal tijdens het wegseizoen elke maand een wedstrijd worden aangewezen.

Aan de renners, waarmee zij aansluiting bij het Cycloteam willen continueren, vraagt de sportcommissie of zij de ambitie hebben en de tijd vrij kunt maken om in 2018 deel uit te maken van het Cycloteam. Om op het niveau van amateur- of sportklasse-renner mee te kunnen doen kan je, afhankelijk van ambitie en talent, rekenen op 8 tot 15 uur tijdsbeslag voor training en wedstrijden per week.

Lees meer op pagina -2-

Pages: 1 2