main

Race

Data wegwedstrijden 2018

22 februari 2018

Data om te onthouden voor wedstrijdrenners van 10 tot 80 jaar:

 

Aan het begin van het jaar druppelen de data van de leuke wegwedstrijden binnen. Soms zijn de wedstrijdgegevens helemaal compleet en bij andere evenementen is alleen nog de datum bekend. Vanzelfsprekend zijn de wegwedstrijden die de WTC Woerden organiseert, in Woerden en Oudewater, de leukste. Hieronder een overzicht met wedstrijden die het waard zijn om wat verder met de auto voor te rijden. Veel van de hieronder genoemde koersen hebben een indeling op leeftijdsgroepen, meestal vanaf 30 jaar. Vaak is er een categorie van 18 tot 30 jaar en in Sankt Johann (Oostenrijk) zelfs jeugd t/m junioren. Op 10 juni is het NK Masters KNWU. Plaats en verdere bijzonderheden zijn nog niet bekend. Voor deze wedstrijd is er een herkansing op 22 juli, waar in Rijsbergen het NK van de WFN gereden zal worden. Voor het tijdrijden is het NK KNWU gepland in Bemmel op 16 september en ook daarvoor is er een “tweede kans” op het NK WFN op 14 juli in Nijeveen. Het UCI WK voor de Masters zal dit jaar op 30 augustus (tijdrijden) en 2 september (wegwedstrijd) in Varese (Italië) gereden worden. Op de weg slaagde voormalig WTC’er Gijs Nederlof er afgelopen jaar in om, als enige Nederlander, een medaille te bemachtigen. Ook voor het WK op de weg is er een tweede kans. Deze ICF WK herkansing wordt in Borgloon (België) gehouden op 5 augustus. Vorig jaar werd daar de laatste etappe van de ronde van Haspengouw gereden. In Borgloon wordt meestal op een mooi en selectief parcours van 10 km gereden met een klim voor de finish.

Tot voor enkele jaren werd het UCI WK in Sankt Johann gehouden. Het UCI WK is Sankt Johann ontnomen maar dit jaar wordt van 18 tot 25 augustus voor de 50 ste keer een prachtige fietsweek georganiseerd met o.a. wegwedstrijden en een tijdrit. De organisatie is perfect en het parcours is selectief. Er moet geklommen worden maar niet te steil of te lang voor een Nederlandse renner. In Sankt Johann worden de laatste jaren ook voor junioren, nieuwelingen en jeugd vanaf 10 tot 18 jaar wedstrijden georganiseerd. Op zondag 19 augustus is er een wegwedstrijd van 25 km voor de jeugd tot 112 km voor de junioren mannen. Op dinsdag 21 augustus is de Airport sprint. Op woensdag 22 augustus rijdt de jeugd tijdritten van 10 km voor de jongste en 20 km voor de oudere jeugd. Prima te combineren met een vakantie waarbij vader en moeder deelnemen bij de Masters en de kinderen bij de jeugd. Wel deelname tijdig melden bij de consul. De zomervakantie voor district Midden duurt tot 27 augustus.

Voor de meeste wedstrijden kan je inschrijven bij de KNWU, bij de Nederlandse Wielren Bond of bij de organisatie van de wedstrijd. Voor het UCI WK in Varese moet je jezelf eerst kwalificeren in een UCI Granfondo, door bij de beste 25% van je leeftijdsgroep te finishen. Ik ga dat proberen met Edwin de Graaff en Alicja. De dichtstbijzijnde UCI Granfondo is de Schleck Granfondo op zaterdag 26 mei in Luxemburg. Wij proberen het ook in Saint Tropez op 8 april en zelf ga ik op 23 en 24 juni naar Denemarken.

In bovenstaande koersen kunnen we onze sportieve kwaliteiten meten met die van de beste renners van de andere bonden uit Nederland en met die van de buitenlandse Masters of Amateurs. De wedstrijden zijn langer en de parcoursen uitdagend. De entourage is anders dan bij een criterium. Deze wedstrijden geven je het gevoel dat je wielrenner bent. Door de criteria te combineren met (een aantal van) de genoemde wedstrijden kan je een mooi en uitdagend wedstrijdprogramma samenstellen. Voor meer informatie, ook voor de wedstrijden voor jongeren in Sankt Johann, kan je bij mij terecht.

Barend Verhagen