Geschiedenis

De WTC Woerden is ontstaan uit een groepje schaatsfanaten die in de zomer met fietsen de conditie op peil wilden houden. Vele jaren was er sprake van een vrijblijvend gebeuren. De schaatsers kwamen op een vaste tijd en een vaste plaats in Woerden bij elkaar voor een gezamenlijke tocht. Na verloop van tijd gingen er stemmen op om tot de oprichting van een vereniging te komen. Op 14 augustus 1974 werd hierover in een bomvol theorielokaal van Autorijschool Han Dolderman het definitieve besluit daartoe genomen. Op 10 december 1975 werd de vereniging officieel opgericht onder de naam ‘Wielren- en ToerClub Woerden en omstreken’. Evert Krieger was de eerste voorzitter.

Op dit moment heeft de WTC Woerden een grote jeugdafdeling (55 leden) waaruit al een aantal talenten zijn doorgestroomd, zoals de dames Boschker, David Hockx, Melanie van Putten en diverse anderen.

Een aantal personen die verder zijn gekomen dan ‘gewoon’ lid zijn:

  • Gerard Vianen (meesterknecht van Joop Zoetemelk, was al een grote naam toen hij bij de oprichting van de wielrenafdeling meteen naar ons overstapte)
  • Ron Mackay (prof bij Skil en diverse privesponsors)
  • Pascal Kolkhuis Tanke (prof bij Skil)
  • Martien Kokkelkoren (prof bij Buckler (1990-1992) en Wordperfect,(1993), beide van Jan Raas)
  • Arjan Jagt (3e WK weg amateurs 1986 in Colorado Springs, prof bij Kwantumhallen Superconfex-Yoko van Jan Raas (1988,1989), winnaar GP Kanton Aarau te Gippingen in Zwitserland (1988))
  • Wilfred Veldkamp (als veldrijder prof in het Rietveldteam)
  • Ellen van Dijk (als junior-dame in 2004 3e WK weg in Verona, 1e NK weg en 1e NK tijdrijden, Team Vrienden van het Platteland, Wereldkampioene weg studenten, 1e NK tijdrijden dames 2007).
  • Sebastiaan Langeveld (momenteel prof bij Rabobank)

Geen ‘eigen kweek’, maar wel enige jaren lid waren de professionele veldrijders Maarten Nijland, Gretinus Gommers en Wilant van Gils.

Begin 1978 kwamen de twee afdelingen bij elkaar. De clubwedstrijden werden verplaatst naar een parkoers rond het toen in aanbouw zijnde Hofpoort-ziekenhuis. Daar vlakbij was toen nog de Woerdense ijsbaan met clubgebouw en de WTC Woerden mocht buiten de wintermaanden dit gebouw voor haar activiteiten gebruiken. De renners konden zich er voor en na de wedstrijden omkleden en de toerrijders reden van daaruit hun tochten. Het is vanuit het IJsclubgebouw dat in juni 1978 met veel succes de eerste Woerdense Fietsavondvierdaagse is gehouden.

Nadat het ziekenhuis in gebruik was genomen en er zich ook steeds meer bedrijven in het gebied vestigden, werd het rijden van wedstrijden steeds moeilijker. Een oplossing werd gevonden op de klinkers rond de gebouwen van Transportbedrijf Snel. Vele jaren zijn daar de clubwedstrijden gehouden. Ook het verdwijnen van het IJsclubgebouw was een probleem. De oplossing was dat de WTC Woerden begin 1983 kon intrekken bij het Wijkcontact Molenvliet in ‘De Kopermolen’.

Op 27 juni 1987 ging een lang gekoesterde wens in vervullingen. Op die dag namelijk opende Tourwinnaar Jan Janssen ‘Sur Place”, het eigen clubgebouw van de WTC Woerden. Het lag vlakbij het enkele jaren eerder in gebruik genomen wielerparkoers op het sportpark Cromwijck. Aan de andere kant van ‘Sur Place’ was toen nog een vuilstortplaats, maar in de jaren erna heeft de Gemeente Woerden deze omgetoverd tot wat nu het Wijkpark Molenvliet heet. Dit park is zo aangelegd dat er veldritparkoersen van diverse moeilijkheidsgraden kunnen worden uitgezet. Het is daarmee een ideale veldritlocatie, wat blijkt uit het feit dat hier al tweemaal het NK Veldrijden (1998 en 2007) is verreden, eenmaal het kleine NK (1999) en het NK voor de jeugd (2004).

Een clubhuis gelegen tussen het wielerparkoers en het crossparkoers maakt de WTC Woerden tot een unieke wielervereniging. Het spreekt vanzelf dat dit clubhuis ook het vertrekpunt is vanwaar het ooit mee begonnen is; het in groepsverband rijden van tochten in de omgeving van Woerden. Maar ook op organisatorisch vlak moet de toerafdeling niet worden uitgevlakt. Zij kan worden beschouwd als een van de pioniers op het gebied van samenwerking van verenigingen bij het organiseren van toertochten. In 1983 begon dit met de Omloop Midden-Nederland. Gezien de aantallen deelnemers die er elk jaar weer op af komen, kunnen we dit NTFU-evenement beschouwen als een klassieker onder de toertochten. Voortbordurend hierop ontstond in 1992 de Grote Rivierentocht, inmiddels ook een bekende op de NTFU-toerkalender

De afgelopen tien jaar werd het jeugdwielrennen een steeds belangrijker onderdeel van de WTC Woerden. Diverse vroegere jeugdleden zijn nationaal doorgebroken. Er zijn ook internationale successen geboekt. Talenten op de weg hebben de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen in het in 2000 door Bouwbedrijf Rietveld (nu Rietveld Groep) opgerichte Rietveld WTC Cycling Team, dat zich in enkele jaren tijd ontwikkelde tot een toonaangevend clubteam. Per 1 januari 2008 wordt dit team omgebouwd tot LSE team. Een team met 14 renners (belofte en elite) en een compleet verzorgingsteam er omheen met trainers, medische begeleiding etc.

Heb je een berichtje, met foto, voor op de website?
Neem contact met ons op!:

Webmaster@wtcwoerden.nl