Verslag en foto’s burgerronde Benschop

Leo de Vries en Marcel van Baak eindwinnaars burgerronde 2016

Net als vorig jaar had de Bereveldrit in Benschop de burgerrondewedstrijd met de meeste deelnemers. Maar liefst 41 mountainbikers namen het vertrek; anderhalve minuut eerder voorafgegaan door 17 veldrijders. Beide categorieën maakten er een spektakel van en dat was niet alleen door een spannend wedstrijdverloop. Ook het steeds modderiger worden van het parcours speelde mee.

Het laatste leidde ertoe dat veel rugnummers aan het eind van de wedstrijd niet meer te lezen waren met het nodige gepuzzel voor Jan Rietveld na afloop. Het duurde daardoor even voor de volledige ATB-uitslag op papier stond.

Het gepuzzel gold niet voor het eerste deel van de ATB-uitslag, want al in de eerste ronde werd het door een vijfmans kopgroep duidelijk wie om de podiumplaatsen gingen strijden. Omdat de winnaar van de vorige wedstrijd – in Woerden – niet onder de deelnemers was, was Vincent van den Heuvel, die toen tweede was, automatisch kanshebber voor de overwinning. Niet verwonderlijk dus dat hij regelmatig op kop aan het sleuren was. Helaas voor hem stond hij na precies dertig minuten plotseling langs de kant.

Intussen was Julian Vlasblom uit Schoonhoven ook al bezig geweest met het doen uiteenvallen van de kopgroep en met succes. Hij werd de winnaar met uiteindelijk toch nog een ruime voorsprong van 48 seconden op Sander Kasbergen uit Oudewater. De derde plaats was voor Ando Overbeek uit Schoonhoven.

Leo de Vries finishte als vierde. Dat was ruim voldoende om eindwinnaar van de burgerronde 2016 te worden. Leo won in Montfoort, was derde in Oudewater en vierde in Woerden en Benschop.

 

De veldrijders hielden het spannend tot in de laatste bocht. Vanaf de eerste ronde waren er positiewisselingen bij drie koplopers en van hen was het Thijs Ros die als eerste de laatste ronde in ging. Echter, niet hij kwam als eerste uit de laatste bocht, maar Koen Timmerman van Het Stadion met Thijs enkele seconden achter hem. Die voorsprong gaf Koen in het laatste rechte stuk langs de tribune niet meer uit handen; Thijs dus tweede. Remco Straver was derde. Hij had ronden lang voorin meegestreden, maar eindigde toch nog op 24 seconden.

De vierde plaats was voor Marcel van Baak die daarmee zijn eindoverwinning van de burgerronde 2016 veilig stelde. De eerste twee wedstrijden waren door Marcel gewonnen en in Woerden was hij derde geworden.

Willem van Groenestijn