RaceVerslagen

Wilfred en Lars met Erik Dekker op podium Bereveldrit

4 januari 2017

main

RaceVerslagen

Wilfred en Lars met Erik Dekker op podium Bereveldrit

4 januari 2017

De 2e Bereveldrit van Benschop begon met drie jeugdwedstrijden in een schitterend winters decor. Alle bomen en struiken zagen wit van de rijp.
Moest in de Veldrit van Woerden Esmee de Rijk als enig jeugdlid de eer van WTC Woerden hoog houden, in Benschop zagen we maar liefst acht jeugdleden deelnemen.
In deze wedstrijden werden de eerste vijf jongens en de eerste vijf meisjes afzonderlijk gehuldigd.
In categorie 5 was dat een gelukje voor Ties Veldkamp. Hij eindigde als elfde, maar omdat maar liefst zes meisjes vóór hem eindigden, was hij de vijfde jongen in de uitslag. Daarom mocht hij iets zeggen in de microfoon van Nico de Vries. Emma Brouwer eindigde in de achterhoede, maar bleef wel drie jongens, onder wie Niek van Montfort, voor.
In categorie 6 was Leonie Boschker het beste meisje en Joyce de Rijk eindigde als derde meisje. Spiek Oord eindigde als 18e keurig in de middenmoot.
In categorie 7 hielden Mathijs van Putten (20e) en Thijs Brouwer (23e) de WTC-eer hoog.
Om twaalf uur gingen de masters 40+ van start. Even daarvoor brak de zon door. De rijp op de takken van de bomen begon te smelten en gaandeweg veranderde de bevroren ondergrond in een modderspoor.
Erik Dekker – winnaar van de 1e Bereveldrit – leek gebrand te zijn op een tweede zege. Hij zette zich al in de eerste ronde resoluut op kop.  Aanvankelijk konden Lars Rietveld en Wilfred Veldkamp nog wel bij hem in het spoor blijven, maar het verschil liep wel langzaam op. De achterstand van Lars ging richting de halve minuut, maar die van Wilfred bleef lang onder de tien seconden. Het kon dus nog alle kanten op.
Dekker gaf echter geen krimp en won met twaalf seconden voorsprong op Wilfred en 52 op Lars. Toch mooi twee WTC-shirts op het erepodium. Ferry de Ruiter, in het shirt van Cyclingteam HVS, was net als vorig jaar vierde.
In de wedstrijd voor amateurs/sportklasse werd gerekend op een nieuwe zege van veelwinnaar Eddy van IJzendoorn. Op 3 december is hij in Mol wereldkampioen masters 30-34 jaar geworden en in Woerden had hij ook al twee keer (in de Nacht en in het Wijkpark) gewonnen. Hij zat in de kopgroep van vijf en bij het ingaan van de laatste ronde zat hij een kansrijke positie, maar in de lastige slingers vlak na de streep, het enige technische stuk van het parcours, maakte hij een slippertje en toen was er een gat met Atse ten Brinke dat hij in die laatste ronde niet meer dicht kreeg en op streep 12 seconden bedroeg. Tommy Oude Elfering uit Mijdrecht was op 22 seconden derde.
De enige WTC-er was Jari Looman en – zoals al eerder – wist hij zich ook deze keer knap voorin te handhaven (13e).